Konkurs „Zaštita za sve“

Naučimo našu decu odgovornom ponašanju na suncu

I ove godine Fond B92 i Eucerin Srbija, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva zdravlja Republike Srbije organizuju novi krug konkursa u okviru edukativne kampanje „Zaštita za sve“ za sve osnovne škole na teritoriji Republike Srbije!

Poštovani učitelji, pozivamo vas da se uključite u našu edukativnu kampanju o odgovornom ponašanju na suncu i da kroz, za vas posebno osmišljenu, online edukaciju dođete do ključnih informacija i saznanja kako podići svest dece i njihovih roditelja o potrebi odgovornog ponašanja na suncu i zaštite od sunca. Edukacija će vam omogućiti da steknete potpunija znanja o ovoj važnoj temi, kao i da preuzmete korisne materijale za dalji rad sa svojim đacima. Nakon toga, deca će na sopstveni način, a na osnovu naučenog, moći da kroz nagradni konkurs prenesu svoj doživljaj teme odgovornog ponašanja na suncu. Tema za rad sa đacima je „Dva lica sunca”, a deca mogu da se izraze kroz crtež, pisanu reč, video-rad ili bilo koji drugi format koji sami osmisle. Vaš zadatak je da njihove radove prikupite i pošaljete na konkurs@zastitazasve.rs.

Takođe, pozivamo i vas da osmislite kreativni čas ili aktivnost na ovu temu i pošaljete nam na koji način biste vi radili sa svojim đacima. Posebno će biti nagrađeni učitelji i njihova odeljenja čiji predlog rada s decom bude ocenjen kao najinovativniji ili najzanimljiviji.

Radovi učenika, kao i predlozi kreativnih aktivnosti učitelja, biće procenjivani u periodu od 20. januara do 28. februara 2020. godine. Njihovo vrednovanje obaviće stručni žiri, a najbolji rad će biti značajno nagrađen.

Posetite stranicu www.zastitazasve.rs, završite novu online edukaciju koja vam omogućava dodatne bodove i učešće na konkursu, popunite formular na kraju edukacije, preuzmite materijale za rad sa đacima i pošaljite njihove radove na konkurs@zastitazasve.rs.

Na konkurs se možete prijaviti najkasnije do 28. februara 2020. godine, a sve prijave pristigle nakon tog datuma neće se uzimati u razmatranje.

Materijal nam možete poslati od 20. januara do 28. februara 2020. na email adresu konkurs@zastitazasve.rs.

Kako biste učestvovali na konkursu, neophodno je da pošaljete radove na email adresu konkurs@zastitazasve.rs u nekom od formata:

 • Fotografisan ili skeniran rad ukoliko je crtež u pitanju.
 • Video-snimak u maksimalnom trajanju od jednog minuta.
 • Word ako je u pitanju pesmica ili pisani rad.
 • Predlog časa ili aktivnosti (u okviru rada za učitelje) u pisanoj formi.
 • Popunjen formular kao dokaz da je učitelj završio online edukaciju.
U slučaju da materijal nije potpun, neće biti uključen u konkurs. Zato vas molimo da pažljivo pročitate Pravilnik konkursa.

Konkurs će biti sproveden na sledeći način:

  1. KONKURS ZA ĐAKE
 1. Na konkursu mogu da učestvuju učitelji prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda svih osnovnih škola u Republici Srbiji koji prođu online edukaciju u periodu od 20. januara do 28. februara 2020. godine, osim onih koji su u prvom krugu konkursa, tokom 2019. godine osvojili UV indikator za svoju školu*. On line edukacija će biti postavljena na zvaničnoj stranici kampanje www.zastitazasve.rs u periodu od 20. januara do 28. februara 2020. godine, a link ka edukaciji biće dostupan i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Po završenoj edukaciji, učitelji će dobiti sertifikat o stručnom usavršavanju.
 2. *NAPOMENA: škole koje su dobile UV indikator u prvom krugu konkursa tokom 2019. godine nemaju pravo učešća za istu nagradu, ali njihovi učitelji mogu da konkurišu za nagradu konkursa za učitelje – izlet u Beograd i opremanje učionice.

 3. Na osnovu stečenog znanja i preuzetih materijala za rad sa đacima, kao i formulara koje dobiju kroz online edukaciju, zadatak učitelja je da dalje edukuje svoje đake i animira ih da pripreme svoje radove. Tema konkursa je „Dva lica sunca”. Đaci mogu da na zadatu temu crtaju, pišu pesmice i sastave, snime kratke video-zapise mobilnim telefonom, a najbolje radove svog odeljenja (maksimalno 5 radova iz jednog odeljenja) učitelji treba da pošalju na email adresu konkurs@zastitazasve.rs u periodu od 20.1.2020. do 28.2.2020. godine. Najboljih 20 radova iz 20 škola će biti odabrano i oni će osvojiti vrednu nagradu – UV indikator za svoju školu.
 4. Od izabranih 20 radova đaka, Komisija će odabrati jedan najbolji i on će biti objavljen u medijima (u zavisnosti od formata koji pobedi, naknadno ćemo javiti kroz koji kanal će rad biti publikovan).
 5. 2. KONKURS ZA UČITELJE
 6. Pozivamo učitelje koji su završili online edukaciju da osmisle kreativni čas ili aktivnost sa svojim đacima na temu „Dva lica sunca” i pošalju svoje predloge na email adresu konkurs@zastitazasve.rs Najboljih 5 predloga će njima i njihovom odeljenju doneti posebnu nagradu – jednodnevni izlet u Beograd*.
 7. Tokom izleta biće organizovano takmičenje tih 5 odeljenja, a pobednik takmičenja na izletu dobija opremu za učionicu* u vrednosti od 2.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.
 8. *NAPOMENA: učitelji koji su za svoja odeljenja osvijili u prvom krugu konkursa tokom 2019. godine, nagradni izlet u Beograd ili opremanje učionice, nemaju pravo učešća za istu nagradu, ali će biti u prilici da konkurišu za UV indikator za svoju školu.

Izbor radova koji konkurišu za svoju školu na nivou Republike Srbije obaviće komisija koju čine predstavnici kompanije Beiersdorf (ispred brenda Eucerin), Fonda B92 i marketinške agencije FCB Afirma.

Zaštitimo našu decu!

Srećno!